Wednesday, June 17, 2009

Bila dah dapat...

Bila sebut pasal makanan, setiap orang mesti ada makanan yang dia paaaliiing suka, suka , biasa-biasa saja, tak makan pun tak apa sampaaaiii ke tahap bau saja langsung dah mabuk. (ehehee... macam kitorang adik-beradik mabuk bila bau durian). Jadinya, kalau bau itu harum pada seseorang, tak semestinya wangi juga pada hidung orang lain. (contoh sama lagi: durian laa). Dan kalau sampai tahap kemaruk sangat/benci sangat, bila bau atau ternampak kelibat makanan tu, tak kira lah secara nyata atau maya (eg. tv ker, kertas iklan ker), pasti dah teringat-ingat rasanya/ dah mula rasa loya nak muntah. (errkkk.. tak ler sampai muntah ee.. saya cuma pening kepala jer especially jika bau tu semerbak sangat) Haaa... betapa kuatnya penangan makanan ni. Sampai hilang waras boleh dibuatnya manusia! Walhal, makanan tu kalau ikut kata orang, masuk perut keluar jadi 'hampas' sama jer.. :))

Ada orang pun pada mulanya tak suka, alih-alih suka la pulaknya. Ikut angin perubahan kot.. Macam saya gaks. Masa kecik-kecik, paling tak suka kalau mak buat tomyam. Ishh.. tak ada masakan lain ker mak nak buat. Tapi, entah macam mana, boleh pula layan selepas satu tempoh masa. Jadi favourite la pula tu bila pi makan kat luar. Pelik juga dibuatnya. Itu tak apa lagi. Ada satu masakan yang memang dulu tak suka pun rasanya, alih-alih jadi kemaruk dibuatnya. Nak tau apa? Acar buah!

Ye.. acar buah. First time diperkenalkan kepada masakan ini masa sekolah menengah. Time tu ada jiran rajin masak. So dia suka la bagi sket ke rumah kitorang. Bila dia bagi satu botol nescafe besar berisi acar buah, my mind terfikir ' huk aloh.. amende la acik ni bagi ni? Bukan sedap pun.'

Pada masa tu, rasanya pedas dan berempah sket. Memang tak masuk dengan tastebud pada waktu tersebut. Bila tengok mak dan abah menikmatinya bersama sepinggan nasi panas dengan mimik muka yang penuh berselera, tak timbul pun rasa di hati nak mencuba juga. Cukup aje lah, makanan lain banyak lagi.

Sehingga lah pada satu masa.. masa tu kenduri kahwin pak usu saya. Time tu kenduri kahwin kat kampung masih lagi pakai makan hidang, satu dulang berisi lauk untuk 4 orang makan. Dulang berisi lauk tu memang bersilih ganti, tapi ada bekas kaca (bekas kuih raya rasanya tu) statik tak beralih-alih dari setiap meja. Bila intai di dalam.. larr... acar buah ke. Entah macam mana berlaku, cuit la sikit masuk ke mulut. Hmm.. sedap la pula. Tak lah pedas sangat, buah jeruk tu pun sedap rasanya (masa tu memang tengah hantu asam /jeruk buah-buahan). So, dengan tetamu yang semakin berkurangan, saya pun culik satu bekas acar buah. Sedar tak sedar... habis!!

Maka bermulalah obsesi terhadap acar buah. Rasanya dah masuk 12 tahun gilakan menu itu. Balik rumah kalau tak ada lauk, boleh bertambah 2-3 kali nasi hanya berlaukkan acar buah sahaja. Punyalah kemaruk dengan masakan ini sampai masa kahwin, makcik dah standby satu bekas dengan acar buah khas untuk saya! Fuyoo... sedapnya tu!!

Dan kemaruk terhadap acar buah membuatkan saya bermuka tebal dan dengan tak malunya jadikan bekas acar buah tu macam sendiri yang bawa. Nak tau sebab apa saya cerita pasal acar buah kali ni??

Sebab pagi tadi baru je tak sedar diri bedal acar buah yang staf letak kat pantry masa breakfast. Bayang kan... ada ke orang makan nasi kerabu berlauk acar buah??? Hahhaha... kata orang sekarang, kemaruk tahap dewa!!!

0 Comments: